Inspiratie opdoen

Wat heeft een mens zoal nodig om weeral te bruisen van nieuwe ideeën en alles rustig op een rijtje te zetten:

  • 1 Starbucks coffee (ja ja, er is er nu eentje op Brussels Airport!!!)
  • 1 chocolate cooky
  • 1 Innocent Smoothy
  • 1 vlucht naar en van Madrid
  • 1 overnachting in een stad van 35 graden
  • een andere cultuur, nieuwe mensen, nieuwe inzichten
  • geweldig veel goesting om met de toekomst bezig te zijn en het verleden te laten voor wat het is

Om het dan helemaal "af" te maken: welke ingredienten zijn nodig om meer mensen te doen bruisen van ideeën en wat is er dan nodig om die ideeën om te zetten in realiteit. Innovatie lijkt voor sommigen natuurlijk te zijn, maar is voor anderen blijkbaar een ware marteling. Bijna dagelijks word ik ermee geconfronteerd en frustreert het me. Ze proppen zichzelf vol met allerhande angsten waarom iets niet zou kunnen en laten het niet na om hun omgeving daarvoor te waarschuwen zodat ook zij denken dat die angsten gegrond zijn. Veel geblaat, weinig wol.

Ik las onlangs nog een vernieuwend boek waarin stond dat je het verleden mag meepakken als bagage, maar dat het verleden een slechte leermeester is voor de toekomst. Denk er eens over na.

België loopt zogezegd vol van de entrepreneurs. Hoeveel van die entrepreneurs denken buiten de grenzen, doen inspiratie op in andere sectoren en durven hun nek uitsteken en echte risico’s nemen? Hoeveel van die mensen nemen een aantal keer per jaar tijd om te herbronnen met hun team? Velen wandelen liever rond in de comfortzone waar uitgebreide Excel sheets jaar na jaar bepalen dat het weer een paar percenten beter moet. Ze blijven binnen de muren van hun saai bureau, spelen wat politieke spelletjes en durven amper met een klant praten want die zou wel eens een mening kunnen hebben. Ze hebben dan creatievelingen in dienst die wat ideeën mogen spuien waar amper iets van overblijft na de inzet van zogenaamd wetenschappelijke ratio.

Wie gaat er aan de rand leven waar de goede ideeën voor het grijpen liggen? Wie slaagt erin om die wilde ideeën ook om te zetten in straffe doelstellingen? Wie slaagt erin om nog straffere mensen rond zich te verzamelen om samen die doelstellingen te bereiken (die straffere mensen zijn echt geen bedreiging)? Het zijn er niet veel. Topsporters kunnen het bijvoorbeeld bijzonder goed. Spreek eens met die mensen. 4 jaar keihard werken naar de Olympische spelen en dan op dat ene moment over een onmogelijke hoogte springen of heel hard met een team naar de meet lopen.

Is het opvoeding, zit het in de genen of kan je het leren? Alle ideeën zijn welkom, want ik ben van zin om er iets aan te doen in 2009 (of dacht je dat ik zomaar blogde om het Internet wat te vullen).

Allee mannen en vrouwen, een nieuw schooljaar dus tijd voor nieuwe voornemens!!!

 

Leave a Reply