De Telindus-story

Een schitterende ervaring. Jan De Schepper is een straffe managing director gebleken. De cultuur, de mensen, de collega-managers, de klanten: een groot klein bedrijf. Ik dacht dat ik wist wat snelheid was…NOT! Ik dacht te weten wat klantgerichtheid was…NOT! Ik dacht te weten wat leadership was…NOT! Ik dacht te weten wat people mgt was…NOT! Ik dacht dat alles wetenschappelijk kon beschreven worden en spiritualiteit bullshit was…NOT! Veel geleerd.
 
Eerste opdracht van Jan: we hebben onze aandelen in Ubizen verkocht en hebben Ubizen bij al onze klanten verkocht. Hier zijn 10 mensen die momenteel nogal veel ruzie maken omdat er geen focus en onvoldoende werk is, zorg ervoor dat we marktleider zijn in security binnen 2 jaar. Och ja, tussen haakjes, bij Telindus kennen we enkel de taal van het netwerk en is dat onze reden van bestaan. Zonder netwerk is er namelijk geen business. Een netwerk is strategisch voor de klant (Hihi).
 
Enkele maanden later: je bent goed bezig, kan je samen met Stefaan het bod voor het outsourcing-dossier van de Vlaamse Gemeenschap op de rails zetten en ondertussen ook iets doen met het embrionaal systems-team dat we hebben? Security ondertussen niet vergeten he. Als jonge leeuw zeg je dan op alles ja, maar enkele weken later besef je dat het net iets te veel is van het goede is. De Vlaamse heb ik wijselijk gelaten voor wat het was.
 
Voor de Vlaamse adviseerden Stefaan en ik om no bid te doen. Veel te gevaarlijk oordeelden we :-)) Gelukkig voor Telindus heeft Jan toen nogal ferm op de tafel geklopt en beslist om er volle bak voor te gaan. "Elke 5 jaar heeft een bedrijf een groot project nodig om zichzelf opnieuw uit te vinden." Stevig risico, maar achteraf bleek het een straffe beslissing want Telindus won het dossier en…ik vond mijn toekomstige vrouw in het succes-team!!! Steenbokken zijn blijkbaar geneigd om hun vrouw op het werk te vinden, vertelden ze me achteraf. Wat ze me niet vertelden was dat Vissen wel heel speciale wezens zijn.
 
Twee jaar na start: nu security een topper is in de markt, gelieve een opvolger te vinden voor u en gelieve nu echt gas te geven voor systems&applications. Ik wil meespelen met de HP’s en IBM’s van deze wereld. Ik wil naar de applicaties. Alstublieft dankuwel.
 
We zijn er compleet in geslaagd op zeer korte termijn. Het begon allemaal met de overname van een Microsoft-club. Koen Blanquart verscheen aan het firmament. We vonden absolute topmensen in de markt die onze droom mee wensten te realiseren. We bouwden het beste team ter wereld. Vallen en opstaan. Afzien. We vonden partners die zich met volle overgave smeten om Telindus mee op de landkaart te zetten (en dat voor een Microsoft die Telindus als "de modemverkopers van Haasrode" zag). En we vonden klanten die één van de weinige grote Belgische IT-bedrijven met graagte wilden steunen. De drive was fenomenaal, de groei nooit eerder gezien.
 
En toen kwam Belgacom op de proppen. Een vijandig bod sidderde door de gangen en werd uiteindelijk omgevormd tot "een bod". We wisten dat de netwerk-magneet te groot zou zijn om verder te gaan. Dat de overnemer nu eenmaal de toekomstige agenda bepaalt (heb het genoeg gezien bij andere grote overnames). Eerst komt het charme-offensief en dan worden de pionnen gezet. We zijn erin geslaagd om een jaar stand te houden, sterk te groeien in moeilijke omstandigheden, ons budget dik te overschreiden en onze mensen te houden. Het was leerrijk, frustrerend, bevestigend.
 
In juli besloten Belgacom en mezelf – door een verschil in visie – een einde te maken aan onze samenwerking. Een opluchting voor beide partijen waarschijnlijk 🙂
 

Leave a Reply